Profilering en huisstijl

Profilering en imago

Uw missie/visie zegt iets over wat u met uw organisatie wilt uitstralen. Ofwel: hoe u uw organisatie wilt ‘profileren’. Ziet u uw kerkgebouw het liefst als religieus centrum, als gezellig middelpunt van het dorp, of als locatie voor bruisende evenementen…?

Niet altijd zien anderen uw kerkgebouw op dezelfde manier. Het beeld dat anderen van uw organisatie of kerkgebouw hebben is uw ‘imago’. Imago draait om verwachtingen. Wat verwachten de bezoekers van uw kerkgebouw? En kunt u daaraan voldoen?

Om uw imago te veranderen is het dus belangrijk dat u gewekte verwachtingen kunt waarmaken. Zijn uw ambities haalbaar? Is er behoefte aan wat u wilt bieden? Kunt u het gewenste publiek bereiken? Is uw interne organisatie ervoor geschikt?

Huisstijl

Met een huisstijl brengt u uw profilering tot uitdrukking. Visitekaartjes, de website, de posters en het jaarverslag krijgen allemaal vorm in dezelfde stijl. Zo bent u snel herkenbaar. Professionele organisaties leggen alle vormgevingsregels vast in een huisstijlhandboek. Maar u kunt ook zelf aan de slag.

Belangrijk onderdeel is uw logo: een grafisch ontwerp waarmee uw organisatie in één oogopslag herkenbaar is. Laat uw logo ontwerpen door iemand met verstand van zaken. Uw logo is de basis voor uw huisstijl en moet naadloos aansluiten op uw profilering.

Corporate identity

U kunt uw huisstijl ook laten terugkomen in andere zaken:

  • producten (bijv: serviesgoed, relatiegeschenken, merchandising)
  • de inrichting en aankleding van het kerkgebouw (bijv: vloerbedekking, informatiepanelen)
  • het gedrag en de manier van communiceren van medewerkers (bijv: kledingvoorschriften voor de rondleiders, aanbod catering: sober of luxueus, traditioneel of verantwoord)

Organisaties die dit allemaal op elkaar afstemmen, werken aan hun ‘corporate identity’.

Laatste check van deze pagina: 1 november 2023