VBMK-magazine NOVUS 4 over glasramen: extra dik jubileumnummer!

10-01-2022 | Het 40-jarig jubileum van de VBMK vieren we met een extra dikke editie van ons jaarlijkse magazine Novus. In deze tijd van lange, donkere dagen brengen we u met ons thema glas-in-lood graag wat licht en kleur.

De glasramen in kerkgebouwen bieden tegelijkertijd een blik op verleden, heden en toekomst. Die driedeling vindt u ook in Novus zelf. Novus 4 vertelt over de ontwikkeling van het ambacht, toont enkele prachtige voorbeelden, en gaat in op de toekomst. Wist u bijvoorbeeld hoe glas-in-loodramen kunnen bijdragen aan energiebesparing?

Wat vindt u in Novus 4?

Peter van Dael vertelt over de functie van gebrandschilderde ramen en over de voorstellingen die erop te vinden zijn.

Het artikel van Alfred C. Bronswijk gaat onder de titel ‘De lantaarn van God’ in op de theologische visies op glasramen.

Kees Doevendans wijdt aandacht aan de architect Arnold Ulricus Ingwersen.

Wilfried van Sark legt uit hoe zonnecellen geïntegreerd kunnen worden in glasramen om elektriciteit te leveren.

Mariël Kok vertelt hoe de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed omgaat met het vervangen van historische glasramen.

Udo Doedens neemt u mee naar de Sint-Janskerk in Gouda; met Brigitte Linskens bezoekt u de Grote Kerk van Schermerhorn; Theo Kralt laat u het Profetenraam zien uit de Domkerk in Utrecht; en Frank Migchielsen toont u de ramen van de Rotterdamse Laurenskerk.

En tussendoor bieden samenstellers Brigitte Linskens en Kees Doevendans uitstapjes naar de geschiedenis, het ambacht, en filosofie rond glas in lood.