Stevenskerk staakt proef met entreegeld

22-01-2020 | De Stevenskerk in Nijmegen wordt weer gratis toegankelijk voor bezoekers. De proef met de entreeheffing van 2 euro die in augustus inging, is geen succes gebleken. De afgelopen maanden liep het aantal bezoekers drastisch terug – met zo’n 60 procent – en de inkomsten waren daardoor minder.

De proef werd op 1 december 2019 al gestaakt

Daarna nam de Stevenskerk de tijd om te kijken hoe het verder moest. Nu is geconcludeerd dat de proef met entreeheffing geen vervolg krijgt.

De terugloop van bezoekers is de belangrijkste reden om definitief met de entreeheffing te stoppen. ,,De Stevenskerk, huiskamer van de stad, blijft vrij toegankelijk. Maar om de kerk in stand te houden, moet er geld komen. Het is een symbool van de stad, er moet een besef komen bij Nijmegenaren dat het in stand houden van de kerk veel geld kost. Vrije toegankelijkheid is niet vanzelfsprekend’’, zegt Heleen Wijgers, directeur van de kerk.

De Stichting Stevenskerk wilde met entreeheffing geld binnen halen voor de noodzakelijke herstelwerkzaamheden zoals het vervangen van de leien op het dak, en verduurzamingsmaatregelen van de kerk. ,,Dat zijn grote klussen”, zegt Wijgers. Er moet in tien jaar tijd 2,3 miljoen euro op tafel komen. Dat is de voorwaarde van het ministerie van OCW als tegenprestatie voor een subsidie van 5,5 miljoen euro.

Waar gaat de Stichting Stevenskerk nu het geld vandaan halen voor alle plannen? ,,Dat is nog even een klus. Er zijn ideeën voor meer tentoonstellingen door het jaar heen waar bezoekers wel voor betalen, en waarmee je lokale kunstenaars tegelijkertijd een podium biedt. Voor presentaties in de kerk met bijvoorbeeld een audiotour met muziek van het König-orgel zodat er meer te beleven valt voor het publiek. Want nu gaan ze vaak erin en eruit: ze steken een kaarsje op en gaan naar de wc.” Ook zijn er ideeën voor meer rondleidingen, een uitgebreide koffiehoek en merchandising.

Maar de kerk kan het niet alleen. ‘Er is steun nodig van Nijmegenaren, het Nijmeegse bedrijfsleven en van gemeente en provincie’, aldus het stichtingsbestuur. ‘Zo blijft de Stevenskerk wat ze is: de huiskamer van de stad, zoals de afgelopen Winterweken lieten zien.’ In de kerstvakantie kwamen 23.798 bezoekers naar de kerk.

De Stevenskerk is nu tot maart dicht, het is de jaarlijkse wintersluiting. Dan wordt er gewerkt in de kerk, zo gaat   de vloer in de was en worden de kroonluchters schoongemaakt. Momenteel wordt ook het König-orgel gerestaureerd.

In 2018 kwamen er 125.000 bezoekers naar de kerk, los van de recepties, concerten, Vierdaagsefeesten. En dat terwijl de kerk honderd dagen per jaar dicht is. In 2018 stond de Stevenskerk in de top-10 van best bezochte kerken in Nederland.

Bron: De Gelderlander

 

(c) Stevenskerk, Nijmegen – Paul Rapp