Kerkorgel uit Bakkeveen verhuisd naar Sint-Petersburg

23-06-2020, Friesch Dagblad | In Sint-Petersburg wordt momenteel een orgel opgebouwd dat uit de hervormde kerk van Bakkeveen komt. Het Friese orgel moet de leegte van een Sovjetverwijdering opvullen. De Stichting Vrienden van Sint-Petersburg richt zich vooral op het versterken van de economische en culturele banden tussen Rusland en Nederland. Maar een belangrijk bijproject werd het streven naar het plaatsen van een Nederlands orgel in de Nederlandse Kerk van Sint-Petersburg.

Otto Roelofsen, betrokken bij de Stichting: „De kerk is gebouwd in de jaren dertig van de negentiende eeuw aan de Nevski Prospekt, de belangrijkste straat van Sint-Petersburg. Na de Russische Revolutie van 1917 werd de kerk gesloten. Het orgel verpieterde. Na een paar jaren haalden de communisten het orgel uit de kerk en brachten het over naar een concertzaal. Daar staat het nog altijd”.

De Stichting ging op zoek naar een orgel dat de plek van het  originele orgel kon innemen en vond het Mart Vermeulen-orgel in de hervormde kerk in Bakkeveen. Met de sponsoractie ‘Breng het orgel naar de Nederlandse Kerk in Sint-Petersburg’ werd het benodigde geld bij elkaar gebracht. Eind april kon het orgel worden aangekocht en begin juni kon het worden vervoerd.

Wanneer het orgel in gebruik wordt genomen is nog niet zeker. „Ze zijn nu bezig met de opbouw. Als de corona weer wat weg is willen we het hoogstwaarschijnlijk in oktober officieel in gebruik nemen met een tentoonstelling, een concert en een kerkdienst.”

Bronnen: Friesch Dagblad en Stichting Vrienden van Sint-Petersburg