Regiobijeenkomst VBMK december 2018

6 december 2018 om 13:30

De schoonheid van het gebouw: elk kerkgebouw heeft een verhaal

6 december 2018
Kathedrale Basiliek Sint Bavo
Leidsevaart 146
2014 HE HAARLEM

In de prachtige Kathedrale Basiliek Sint Bavo staat 6 december a.s. op de volgende Regiobijeenkomst van de VBMK de vraag centraal hoe kerkbeheerders hun kerkgebouw met hun fraaie interieurs tot waarde kunnen maken en daarmee een breder publiek kunnen bereiken. Velen zijn op zoek naar kerkgebouwen die hun deuren openzetten. Openstelling is voor veel kerken een geweldige manier om de centrale plaats in de samenleving (opnieuw) in te nemen en om nieuwe doelgroepen te bereiken.

De inrichting, het gebruik en het bestuur van onze monumentale kerkgebouwen vormen een fascinerende afspiegeling van onze kerkelijke, onze vaderlandse en onze stedelijke en dorpsgeschiedenis. Het verhaal van elk kerkgebouw goed over het voetlicht brengen en daarmee een breder publiek aantrekken, dat is de grote uitdaging voor elke hedendaagse kerkbeheerder. Daarbij gaat het om de juiste presentatie. Het kerkinterieur kan een parel zijn die nog meer kan schitteren. Moderne communicatiemiddelen maken nieuwe vormen van presentatie mogelijk, maar dat stelt nieuwe eisen aan gastvrijheid, openstelling en vrijwilligers.

Deze regiobijeenkomst wordt samen georganiseerd met Museum Catharijneconvent (MCC). De afgelopen twee jaar heeft MCC samengewerkt met zestien kerken en synagogen om hun openstelling te optimaliseren. Alle locaties worden gebruikt voor de eredienst, maar samen vormen ze nu ook het Grootste Museum van Nederland. Hoe kan openstelling van uw kerk eruit zien? Wat is er nodig? Wat wil het publiek dan zien, horen, ervaren?

Wim Eggenkamp, voorzitter van de Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo, geeft een toelichting op de totstandkoming  van het museum in de Bavo en de deelname aan het project het Grootste Museum van Nederland.

Anique de Kruijf, projectleider van het Grootste Museum van Nederland, vertelt over de eerste ervaringen binnen dit project, opdat u met uw kerk daar de vruchten van kunt plukken.

Frank Migchielsen, directeur van de Grote Sint Laurenskerk Rotterdam, vertelt over de bijzondere presentaties in de zijkapellen van zijn kerk.

Wij zijn verheugd deze middag een Belgische spreker te mogen verwelkomen. Rudi Mannaerts, pastoor van de Sint-Andrieskerk en Voorzitter van Toerismepastoraal Antwerpen zal ingaan op de ontsluiting van deze kerk.

De toegang is gratis.

Aanmelden: voor 1 december op deze pagina.

Klik hier voor de routebeschrijving

 

PROGRAMMA

13.30 – 14.00  uur      Inloop koffie/thee

14.00 – 14.20              Wim Eggenkamp, voorzitter Stichting Kathedrale Basiliek St. Bavo
14.20 – 14.40              Anique de Kruif, afdelingshoofd Erfgoed in Kerken en Kloosters MCC
14.40 – 14.55              Frank Migchielsen, directeur Grote Sint Laurenskerk Rotterdam

14.55 – 15.10               Vragen/discussie

15.10 – 15.30               Theepauze

15.30 – 15.50             Pastoor van de Sint-Andrieskerk en Voorzitter van Toerismepastoraal Antwerpen

15.50 – 16.15              Vragen/discussie

16.15 – 17.00              Netwerkborrel