Kennisbank – Communicatieproducten

Sommige organisaties voor kerkbeheer hebben maar weinig middelen tot hun beschikking. Hoe maakt u dan toch een fraaie folder, een professionele website, een duidelijk persbericht, een boeiende rondleiding?

Bepaal eerst het doel, de doelgroep en de boodschap van uw communicatieactiviteit. Bepaal daarna pas welk communicatieproduct daarbij past.

Communicatieproducten

In de VBMK Module Communicatieproducten vindt u praktische tips voor het maken – of laten maken – van diverse communicatieproducten.

Vormgeving, auteursrecht, privacy: het zijn zaken waar u bij elk communicatieproduct mee te maken krijgt. Gebruik de 10 punten-check: heeft u niets over het hoofd gezien?

Drukwerk

Met al het moois dat een kerkgebouw te bieden heeft, is het zeker de moeite waard om te investeren in fraai drukwerk. Met drukwerk – zoals folders, visitekaartjes, jubileumboeken of plattegronden – geeft u mensen letterlijk iets in handen. Drukwerk voelt persoonlijker en ‘echter’ dan een digitaal product. Het is ook duurzamer: een mooie folder wordt thuis soms nog lang bewaard.

Website

Iedere organisatie moet online te vinden zijn. Het is de eerste bron van informatie voor uw publiek en uw voornaamste visitekaartje, kortom: uw belangrijkste communicatiemiddel. Het is niet vreemd om na een paar jaar uw website weer eens
op te frissen of zelfs helemaal te vernieuwen.

Sociale media

Sociale media zijn een uitstekende manier om snel, direct én gratis met uw publiek in contact te komen. Toch is het niet altijd zinvol om een volwaardig eigen kanaal in te richten.

Digitale mailing

Houdt u regelmatig een vaste groep mensen buiten uw eigen organisatie op de hoogte met een groepsbericht? Dan is het handig om daarvoor een digitale mailing op te zetten. Uw mailing is op elk apparaat (computer, telefoon, tablet) goed leesbaar en oogt professioneler. En uw adresbestand wordt automatisch bijgehouden.

Persbericht

Belangrijk nieuws dat interessant is voor een breder publiek dan uw eigen achterban, kunt u met een persbericht aanbieden bij nieuwsmedia. Een persbericht is altijd bedoeld voor informatie, niet voor marketing of lobby. Wel laten persberichten zien wat uw organisatie onderneemt en helpen ze zo mee aan uw PR.

Advertentie

Met advertenties kunt u iets aanprijzen (marketing), of ergens toe oproepen (lobby). Wat u ook wilt aanbieden – uw kerkgebouw als verhuurbare ruimte, een concertserie, een rondleiding of een publicatie – er zullen klanten voor zijn. Hoe kunnen uw potentiële klanten u vinden?

Opiniestuk, ingezonden brief

Met een opiniestuk of ingezonden brief kunt u een bepaald belang onder de aandacht brengen van een breder publiek. U zet het dus in voor een lobbydoel. Tegelijkertijd draagt het bij aan betere bekendheid over waar uw organisatie voor staat, dus aan uw PR.

Presentatie

Met een presentatie – het woord zegt het al – presenteert u iets aan uw publiek: een plan, een product, een idee, een jaarver- slag. Het is vooral de manier waarop de presentatie gehouden wordt, die telt. Slaat u de goede toon aan? Ofwel: sluit de presentatie aan op uw doel en op uw publiek?

Rondleiding

Met rondleidingen kunt u letterlijk en figuurlijk alle kanten op. Mensen vinden het vaak leuk om op plekken te ko- men die anders gesloten blijven, zoals een kerktoren of crypte. Rondleidingen kunt inzetten voor alle communicatiedoelen: informeren, PR, marketing en lobby. Ook zijn er verschillende vormen: mensen kunnen met een rondleider op pad, zelfstandig een audiotour volgen, of uw kerkgebouw leren kennen via een online game. Het aantrekkelijke van een rondleiding is, dat het de deelnemers een combinatie van informatie en ervaring biedt. Met een rondleiding kunt u uw kerkgebouw van een originele kant laten zien, en de bezoekers een unieke belevenis meegeven.

Meer lezen

 

Laatste check van deze pagina: 15 augustus 2022