IPV | Collectiehulpverleningsplan
Stappenplan Veiligheidszorg voor kerkbeheerders
Veel kerkbeheerders zijn schatbewaarder! Met de gewelven, muurschilderingen en kerkbanken heeft elk kerkgebouw een uniek, soms zelfs museaal interieur. En vaak zijn er ook tal van objecten in huis met grote religieuze, cultuurhistorische of financiële waarde. U wilt natuurlijk niet dat daar iets mee gebeurt. In uw Integraal Plan Veiligheidszorg (IPV) legt u vast hoe u schade aan uw waardevolle inboedel wilt voorkomen.
In een Integraal Plan Veiligheidszorg (IPV) houdt u alle documenten en gegevens rond Veiligheidszorg bij elkaar.
Inventariseren en registreren
Een goed overzicht van wat u in huis heeft, is een must voor elke kerkbeheerder. U heeft het nodig:
- bij het afsluiten van verzekeringen
- om te kunnen nagaan welke schade een calamiteit heeft veroorzaakt
- als bewijs bij diefstal of schade
- als basis voor een restauratieplan
- als basis voor een collectiehulpverleningsplan
- voor een goede overdracht bij het sluiten of herbestemming van het kerkgebouw
Lees hier meer over het inventariseren en registreren van uw inventaris
Wat neemt u op in uw collectiehulpverleningsplan?
Heeft u wettelijk beschermd cultureel erfgoed in uw bezit of in uw beheer, dan bent u verplicht een collectiehulpverleningsplan (CHV-plan) op te stellen. Is het voor u niet verplicht: laat u erdoor inspireren!
Let op: als u om veiligheidsredenen iets moet aanpassen aan uw kerkgebouw (sprinklers, inbraakwerend hekwerk, een alarminstallatie), dan krijgt u te maken met de Omgevingswet. Laat u dus goed adviseren.
Procedures bij calamiteiten
Uw waardevolle objecten kunnen met verschillende bedreigingen te maken krijgen, zoals brand, wateroverlast of ongedierte. In het CHV-plan maakt u voor elk type calamiteit een draaiboek.
Evacuatieplan
Het is goed mogelijk dat uw objecten snel elders moeten worden ondergebracht. Waar kunt u de objecten naartoe brengen, en hoe komen ze daar? U noteert het in een evacuatieplan.
Collectiehulpverleners
Precies weten wat je wel en niet moet doen met de objecten, vraagt veel deskundigheid. U wijst daarom een Collectie Hulpverlener aan (CHV’er). De CHV’er moet dan wel voldoende training hebben gehad, en over voldoende uitrusting kunnen beschikken. U kunt er ook een gespecialiseerd bedrijf voor inhuren.
Toch schade?
Is uw cultureel erfgoed toch getroffen door een calamiteit? Meld het bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De RCE houdt incidenten bij en helpt bij het herstellen van de schade.
Tips
- Wat is collectiehulpverlening | RCE
- Calamiteitenwijzer | RCE (2021)
- Risicomanagement voor collecties | RCE (2016)
- Webwinkel voor collectiehulpverlening | Art Salvage
- Advies over het beschermen van roerend religieus erfgoed | MCC
- Zie ook: Onderhoud en restauratie